Preduzeće Bella Dormo doo Beograd je osnovano 2012 godine sa željom da se trgovinom bavi na moderan i dinamičan način.

Blog

najbolji jastuk za spavanje

Najbolji jastuk za spavanje – put do zdravog sna!

Kvalitetan san predstavlja izuzetno bitan faktor u očuvanju zdravlja. Ukoliko imate poteškoća da zaspite, možda je pravo vreme za kupovinu novog jastuka. Kako pronaći najbolji jastuk za spavanje i na šta treba obratiti pažnju prilikom ovog odabira?

Uz odgovarajući jastuk, zadržava se pravilan položaj tela tokom spavanja. Samim tim, eliminišu se bolovi u vratu i leđima, a udobnost se podiže na novi nivo. Najveći broj ljudi ipak i dalje spava na starim jastucima, koji su odavno izgubili svu potporu. Štaviše, ovakvi jastuci sakupljaju čestice prašine, pa služe kao idealna osnova za gomilanje grinja i bakterija, koje mogu biti izvor alergena.

Ukoliko koristite isti jastuk duže od dve godine, pravo je vreme da razmislite o kupovini nečeg novog. Evo na šta morate da obratite pažnju tokom izbora.

Najbolji jastuk za spavanje mora biti odgovarajućeg oblika

U prošlosti, klasični jastuci su bili jedina opcija na tržištu. Tajna njihovog uspeha je u univerzalosti, budući da mogu biti prilagođeni osobama svih telesnih dimenzija. Ovaj tip jastuka se može lako savijati, pa predstavlja dobar izbor osobama koje spavaju na leđima, ali i boku ili stomaku.

Ortopedski jastuci su u upotrebi svega nekoliko godina, ali su za to vreme postali izuzetno popularni. Preporučuju se pojedincima koji se muče sa bolom u vratu ili leđima, budući da su dizajnirani tako da ravnomerno rasporede pritisak na mišiće. Usled toga i elastične pene kojim su punjeni, pružaju izuzetnu potporu, naročito osobama koje su navikle da spavaju na leđima.

Anatomski jastuci su poznati po tvrđim sunđerima koji se prilagođavaju konturama vrata i glave. Prednosti ovih jastuka uključuju izuzetnu apsorpciju vlage kao i hipoalergentsku funkciju. Jednostavno održavanje takođe predstavlja prednost anatomskih jastuka. Usled kvalitetne memorijske pene, mogu trajati do tri godine, što je znatno duže u poređenju sa drugim tipovima jastuka.

Tipovi punjenja jastuka i njihov uticaj na spavanje

Postoje dva tipa punjenja koja se mogu koristiti, uključujući prirodneili veštačkematerijale. Bez obzira na vrstu punjenja, važno je obratiti pažnju na korišćenu količinu filera, odnosno tvrdoću jastuka. Ipak, obe vrste punjenja imaju određene prednosti i nedostatke. Pojedinci koji su navikli da spavaju na stomaku će obično težiti ka mekšim jastucima, dok će oni koji spavaju na boku ili leđima tražiti potporu koju pruža čvršći jastuk.

Održavanje vrata u neutralnom položaju je od velike važnosti za prirodan protok vazduha. Samim tim, smanjuje se pritisak na srčani mišić, ali se eliminišu i neželjeni efekti, poput opstrukcije vazduha, koja može dovesti do hrkanja. Određeni jastuci koji su punjeni rastresitim materijalima mogu se podešavati i po visini, u odnosu na položaj tela.

Prednost prirodnih materijala se nalazi u njihovoj udobnosti i prozračnosti. Ovi jastuci ne predstavljaju prepreku disanju kože, čime se sprečava prekomerno znojenje i stvaranje alergena. S druge strane, mogu biti prilično teški, usled čega nisu praktični u dovoljnoj meri. Ovakvi jastuci su dobar izbor, bez obzira na doba godine.

Sintetičko punjenje je daleko lakše u odnosu na prirodne materijale. Samim tim, jastuci koji sadrže ovakav tip filera su lakši i ne zauzimaju mnogo prostora. Sintetika takođe sprečava nastanak alergena, čime se omogućava komforan san. Kvalitetni sintetički jastuci mogu biti i nekoliko puta skuplji u odnosu na one punjene prirodnim filerima. Ipak, usled njihove dugotrajnosti, praktičnosti i kvaliteta, ova razlika u ceni je sasvim opravdana.

Veličina jastuka i sastav jastučnice

Dok pojedine osobe iz navike spavaju na manjim, dekorativnim jastucima, drugi preferiraju velike jastuke koji pružaju potpunu potporu mišićima ramena, vrata i glave. Izbor odgovarajuće jastučnice takođe znatno doprinosi porastu komfora. Pored materijala, potrebno je odabrati navlaku odgovarajuće veličine. Premala navlaka može uticati na sveukupnu udobnost, a odabirom nekvalitetne jastučnice, utiče se i na udobnost samog jastuka.

Takođe, ukoliko birate jastuk za vaše najmlađe, a naročito za bebe, obratite posebnu pažnju na oblik i sastav. Pravilno držanje i odmor tela u toku sna su od naročitog značaja tokom razvoja. Uz kvalitetan san, tragovi stresa se eliminišu iz tela, a samim tim nestaje i napetost, te se postiže adekvatan odmor.

Pogledajte našu celokupnu ponudu u izaberite najbolji jastuk za spavanje koji savršeno odgovara vašim potrebama.

Post a Comment